ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Maliye ve Gelir İdaresi Başkanlığı personelinin açtığı idari davalara ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

05/10/2009


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Gelir İdaresi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun (5345 Sayılı) 16.05.2005 tarih ve 25817 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve gelir idaresi merkez ve taşra teşkilatı yeniden yapılandırılmıştır. Dolayısıyla 13.12 1983 Tarihli ve 178 Sayılı Maliye Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 5345 sayılı Kanuna aykırı tüm hükümleri 5345 sayılı Kanunun 35. maddesine göre yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu kanun hükmüne göre yeniden yapılan düzenlemeyle Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı yeniden yapılanmıştır. 5345 sayılı kanunun 1. maddesi gereğince atamalar ve görevlendirmeler dahil olmak üzere yeni bir süreç başlamıştır.

Yine aynı kanunun 8. bölümünde bulunan 28 ve 29uncu maddeleri gereğince atama ve uzman personel çalıştırılması ile ilgili bölümlerinde esaslar belirlenmiş ancak 5345 sayılı kanun meclisten çıkarken Vergi Dairesi Müdürleri ile ilgili olarak bunların yer değiştirmesi suretiyle atamaya tabi olduğuna dair bir hüküm konulmamıştır.

Ancak 18.02.2009 Tarihinde kabul edilen ve 28.02.2009 Tarih ve 27155 Sayılı mükerrer resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5838 Sayılı Kanunun 21. maddesi ile (eklenen) aynı kanunun 33. maddesinin E fıkrası gereğince (yayımı tarihinde yürürlüğe giren) 5345 sayılı kanunun 29. maddesine eklenen fıkra ile “vergi dairesi müdürleri, müdürler ve bunların yardımcıları ile vergi denetmenleri yer değiştirme suretiyle atamaya sahip olup, buna ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir” hükmüne yer verilmiştir.

Dolayısıyla vergi dairesi müdürleri kanunun resmi gazetede yayınlandığı 28.02.2009 Tarihinden itibaren yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi tutulmuşlardır.

İlgili kanun hükmü uyarınca 28.02.2009 Tarihinde itibaren çıkarılması gereken bir yönetmelik olması gerektiği halde yasal düzenleme bulunmadan ve kanuni dayanağı olmadan idare, atama işlemini 21.05.2008 Tarih ve 26882 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümlerini uygulayarak yapmıştır. Bu durum ise yasalara aykırılık teşkil etmektedir.

Gelir idaresi başkanlığınca yukarıda açıklandığı üzere yasal dayanaktan yoksun bir tayin yapılmış olmasının yanı sıra, 21.05.2008 Tarihli Gelir İdaresi Başkanlığı Personelinin yer değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin yönetmelik hükümleri de (uygulanmaması gerektiği halde uygulanmış) yanlış uygulanmıştır.

Genel hukuk kurallarına göre kanunlara göre yönetmelik çıkarılır. Kanuni dayanağı olmadan yönetmelik çıkarılmaz. Kanun yukarda açıklandığı üzere 28.02.2009 tarihinde yürürlüğe girdiğine göre 21.5.2008 tarihinde çıkarılan yönetmelik nasıl uygulanıyor. Hukuken yok hükmünde olan yönetmeliğe göre nasıl oluyor da 800 civarında vergi dairesi müdürleri ve bunların yardımcıları ile vergi denetmenlerinin tayinleri yapılabiliyor. Bu keyfi tutum devlete ve çalışanlara zarar vermektedir.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Gelir İdaresi Başkanlığına 16.5.2005 tarihinden bu yana gerek atama, gerek görevlendirme ve gerekse yeni ihdas edilen gelir uzmanlığı kadroları için açılan sınavlarda başarılı oldukları halde atamaları yapılmayan memurların açtıkları idari dava sayısının 5.000 rakamını aştığı söylenmektedir. Bu sayı doğru mudur? Doğru değil ise gerçekte açılan idari dava sayısı nedir?

2- Yukarıda bahsedilen dava sayısı doğru ise, bu kadar yüksek sayıda dava açılması, bu konuda bir yanlışlığın olduğunu ortaya koymuş olmuyor mu? Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

3- Dünyanın hiçbir ülkesinde ve ülkemizdeki diğer kurumlarda, kendi personeli ile bu kadar yüksek sayıda davalık olan başka bir kurum, başkanlık veya bakanlık var mıdır? Varsa hangisidir?

4- Ayrıca Temmuz 2009 tarihinde vergi dairesi müdürü, müdür ve bunların yardımcıları ile vergi denetmenlerinin, hukuki dayanağı olmayan 800 civarında tayininden dolayı yine 500’ü aşkın idari dava açıldığı belirtilmektedir. Bu sayı doğrumudur? Değilse hukuki dayanaktan yoksun olduğu iddiası ile açılan gerçek idari dava sayısı nedir?

5- Bu yanlış ve hatalı uygulamaların düzeltilmesi ve ilerdeki tarihlerde aynı yanlışlıkların yapılmaması veya yaptırılmaması için ne gibi çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?



,,